Canada heeft een rijke filmgeschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Hoewel de Canadese filmindustrie niet zo groot is als die van de Verenigde Staten, heeft het land een aantal opmerkelijke filmmakers en films voortgebracht die internationaal bekend zijn geworden. In dit artikel zullen we de geschiedenis van de Canadese filmindustrie onderzoeken en enkele van de belangrijkste momenten en personen bespreken.
Beginjaren
De eerste Canadese film werd gemaakt in 1897 door James Freer, een Britse filmmaker die in Canada woonde. De film, getiteld “The Kiss in the Tunnel”, was een korte komedie die werd gefilmd in een trein. In de jaren die volgden, werden er meer films gemaakt door zowel Canadese als buitenlandse filmmakers. In 1913 werd de eerste Canadese speelfilm, “Evangeline”, uitgebracht. De film was gebaseerd op een gedicht van Henry Wadsworth Longfellow en werd gefilmd in Nova Scotia.
In de jaren 20 en 30 begon de Canadese filmindustrie te groeien, met de oprichting van verschillende filmstudio’s en de productie van meer films. Een van de belangrijkste figuren in deze periode was Nell Shipman, een actrice en filmmaker die bekend stond om haar avonturenfilms. Haar film “Back to God’s Country” uit 1919 was een groot succes en werd internationaal vertoond.
De jaren 40 en 50
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Canadese filmindustrie beïnvloed door de oorlogseconomie. Veel filmmakers werkten aan propagandafilms en documentaires voor de overheid. Na de oorlog begon de industrie weer te groeien, met de oprichting van de National Film Board of Canada (NFB) in 1939. De NFB was een overheidsinstelling die verantwoordelijk was voor de productie en distributie van documentaires en andere films. Het was een belangrijke speler in de Canadese filmindustrie en produceerde veel bekroonde films.
In de jaren 50 begon de Canadese filmindustrie zich te richten op het maken van speelfilms. Een van de belangrijkste films uit deze periode was “The Apprenticeship of Duddy Kravitz” uit 1974, geregisseerd door Ted Kotcheff. De film, gebaseerd op een roman van Mordecai Richler, vertelt het verhaal van een jonge Joodse man die probeert rijk en succesvol te worden in het Montreal van de jaren 40.
De jaren 60 en 70
In de jaren 60 en 70 begon de Canadese filmindustrie te bloeien, met de opkomst van een nieuwe generatie filmmakers. Een van de belangrijkste figuren in deze periode was David Cronenberg, die bekend stond om zijn horror- en sciencefictionfilms. Zijn film “The Fly” uit 1986, met Jeff Goldblum en Geena Davis, was een groot succes en werd genomineerd voor een Oscar.
Een andere belangrijke filmmaker uit deze periode was Atom Egoyan, die bekend stond om zijn complexe en emotionele films. Zijn film “The Sweet Hereafter” uit 1997, gebaseerd op een roman van Russell Banks, werd genomineerd voor twee Oscars en won de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes.
De jaren 80 en 90
In de jaren 80 en 90 begon de Canadese filmindustrie zich te richten op het maken van meer commerciële films. Een van de belangrijkste films uit deze periode was “My American Cousin” uit 1985, geregisseerd door Sandy Wilson. De film, die zich afspeelt in de jaren 50, vertelt het verhaal van een tienermeisje dat verliefd wordt op haar Amerikaanse neef.
Een andere belangrijke film uit deze periode was “Exotica” uit 1994, geregisseerd door Atom Egoyan. De film, die zich afspeelt in een stripclub, vertelt het verhaal van verschillende personages die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. De film won verschillende prijzen op internationale filmfestivals.
Hedendaagse Canadese filmindustrie
De Canadese filmindustrie blijft groeien en evolueren, met de opkomst van nieuwe filmmakers en de productie van meer films. Een van de belangrijkste figuren in de hedendaagse Canadese filmindustrie is Denis Villeneuve, die bekend staat om zijn intense en visueel indrukwekkende films. Zijn film “Arrival” uit 2016, met Amy Adams en Jeremy Renner, was een groot succes en werd genomineerd voor acht Oscars.
Een andere belangrijke filmmaker uit deze periode is Xavier Dolan, die bekend staat om zijn emotionele en persoonlijke films. Zijn film “Mommy” uit 2014, over een alleenstaande moeder die haar zoon opvoedt, won de Juryprijs op het Filmfestival van Cannes.
Conclusie
De Canadese filmindustrie heeft een rijke geschiedenis en heeft veel opmerkelijke filmmakers en films voortgebracht. Hoewel de industrie niet zo groot is als die van de Verenigde Staten, heeft het land een unieke stem en visie die internationaal erkend is. Met de opkomst van nieuwe filmmakers en de productie van meer films, lijkt de toekomst van de Canadese filmindustrie veelbelovend.